Design a site like this with WordPress.com
Get started

Gentrificatie blootgelegd

Als afsluiting van de Woon Actie Dagen zijn drie banners opgehangen op verschillende panden in Den Haag. Deze zijn gefilmd en een video ervan is online gezet om de gentrificatie van de stadt bloot te leggen.

De misstanden in de haagse vastgoed zijn zo goed als ontelbaar. Naast dat ze in aantallen alle kanten opschieten zijn ze helaas ook zo goed als onzichtbaar, totdat het te laat is. De schimmige en louche vastgoeddeals worden gedaan achter gesloten deuren, achter de ruggen van omwonende die hier de komende jaren de nadelige effecten van voelen. Zo word er met vastgoed omgegaan alsof de stad een bord monopoly is, straten worden ge- en verkocht met de worp van een dobbelsteen, zolang het geld maar blijft rollen. Mensen worden hun huis uitgezet, volksbuurten worden omgeworpen tot speeltuinen voor de rijken en panden staan jaren leeg terwijl er talloze mensen op straat slapen.

We kunnen niet langer pikken hoe bozo’s in wolkenkrabbers op de Amsterdamse zuid’as de wijken waarin wij wonen zo ver doorverkopen dat de huur niet te betalen valt en de mensen die hier geboren zijn, en hier graag hun kinderen zien opgroeien, geforceerd worden te verhuizen naar facking Plaspoelpolder. De buurt wordt zo ver verjupt dat er niks meer overblijft dan lunchroom’s en vintage winkels waar je een maandsalaris neelergd voor een simpel bakkie pleuh. We zijn het zat! En jij waarschijnlijk ook.

In een poging om de misstanden aan kaart te brengen en zo verandering de hand te forceren zijn vanavond verscheidene problematieke situaties blootgelegd. Dit is gedaan op een wijze die de buurt op de hoogte stelt, en hun ook aanspreekt om op te staan. Op de video zijn twee acties te zien, maar de aangekaarte problemen betreffen een veel groter aantal panden in Den Haag. Hier 5 uitgekozen voorbeelden:

Spui 277

Dit pand, midden in het centrum, was tot 2018 een gekraakt sociaal project dat ontruimd is om een hotel te bouwen voor rijke toeristen.

Spaarnestraat 2

Fortune 500 lid, meermalig miljonair welke panden opkoopt in den haag om deze tientallen jaren leeg te laten staan. Staat bekend om mensen in te huren, de binnenkant van haar panden kort en klein te slaan, om het vervolgens ombewoonbaar te verklaren. Zij is een uitstekend voorbeeld van speculatie op woningen.

Waldeck Pyrmontkade 872

Voormalig Jeugdformaat en Stichting Veilig Thuis. Deze sociale stichtingen zijn geforceerd te vertrekken wegens te hoge huur. Het pand word nu verbouwd tot Short Stay appartementen: ‘woningen’ waar maximaal 6 maanden verbleven mag worden en de huur al snel oploopt tot €4700,- per maand

Lange Lombardstraat 55

Complete wijk in het Haagsche centrum welke is opgekocht door schimmige bedrijven zonder werknemers. Zogeheten: ’empty shells’, behorend tot de Deutsche Bank (een van Duitslands grootste banken). Deze koopt vastgoed op in Nederland om geld te verdienen zonder zich te investeren in de wijken.

Van Mierisstraat

In de Van Mierisstraat, in Den Haag, staat een rij gebouwen dat door Haag Wonen is opgekocht van de gemeente voor de symbolische prijs van 1 gulden onder de voorwaarde dat Haag Wonen deze appartementen zou aanbieden als sociale, betaalbare woningen. In plaats daarvan hebben ze de panden 13 jaar leeg laten staan, waarvan ze 10 jaar gekraakt zijn. HaagWonen is nu, in tegenstrijd met afspraak, de panden aan het opknappen en verkopen voor €275.000 per stuk!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: