Design a site like this with WordPress.com
Get started

Autonome Actie verslag – Expropriate the Expropriators

Afgelopen nacht was er een actie waarbij brieven zijn geplakt op panden van vastgoedspeculanten. In deze brief staat dat hun panden zijn ingenomen door het Sociale Huur Platform om te voldoen aan de sociale huureis van de overheid, ook zijn de sloten veranderd van deze panden. Een pdf versie van deze brief kun je onderaan vinden.

FOTO 1

Waldorpstraat 80. Hoofdkantoor van de a-sociale woningbouwvereniging HaagWonen. Zij hebben, net zoals zoveel woningbouwverenigingen, in het verleden panden aangekocht voor het symbolische bedrag van 1 gulden, zodat er sociale huurwoningen van gemaakt konden worden. Nu worden deze panden verkocht in de private sector voor de absurd hoge prijs van €275.000. HaagWonen laat panden langdurig leegstaan zonder geldige reden en doet aan huisuitzettingen tijdens de Coronacrisis.

FOTO 2:

Spui 275a. Oud sociaal centrum in een kraakpand waar een bar en het Kraak Spreek Uur inzaten. Het pand werd ontruimd in december 2018. Halverwege 2019 zijn ze begonnen met verbouwen en dit is nog steeds bezig. Het pand is voor miljoenen verkocht, dit zouden sociale huurwoningen moeten worden, niet een hotel voor rijke toeristen.

FOTO 3:

Dit pand aan de Spuistraat wordt beheerd door het antikraakbedrijf AdHoc, maar er mag niemand wonen. Ad Hoc is een bedrijf wat over de ruggen van mensen met een lager inkomen en een vaak in een precaire situatie geld verdient. Ad Hoc wordt betaald door vastgoed bedrijven om panden te verhuren die vaak slecht bewoonbaar zijn.
De anti-krakers die er wonen hebben geen rechten, kunnen binnen een paar dagen ontruimd worden zonder een vervangende woonruimte aangeboden te krijgen. Vanwege de kwaadaardige praktijken van Ad Hoc is anti-kraak wonen het wegtekenen van je rechten op een (t)huis, want je woont als beveiliger – dus niet als huurder .

Het hoofdkantoor van Ad Hoc is ook onteigend.

FOTO 4:

Waldeck Pyrmontkade 872. Gebouw van het Amsterdamse vastgoedbedrijf RE:BORN. Zij willen short stay appartementen bouwen op deze locatie terwijl het niet is toegestaan om een hotel te bouwen op deze plek. RE:BORN speculeert met het pand en heeft het langdurig leeg laten staan.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: